Det hurtige overblik

Jeg er rektor for Samtidens Akademi - et samlingspunkt, en legeplads og en udkigspost, for alle, der gerne vil være med til at genfortrylle verden. Her sætter jeg en masse forskellige eksperimenter igang: Nogle gange i form af fysiske arrangementer som lejrskoler for voksne, skattejagter med levende poster, samtalesaloner, masterclasses, søndagsskoler eller værksteder, hvor vi samles for at lære gamle håndværk eller udvikle nye metoder. Andre gange udgiver jeg magasiner, bøger og samtalespil. Det afhænger altid af, hvor jeg fornemmer tidsånden, hvad jeg tror, samtiden har brug for lige nu…

Jeg står også bag Samfundslaboratoriet Borgerlyst, der styrker handlekraften i hverdagen – og Samtalesaloner, der får folk til at falde i snak om vigtige emner. Samfundsengagementet og samtaleteknikkerne - smeltede jeg sammen, da jeg under pandemien udviklede det prisbelønnede samtalespil Genopbyggerne, der handler om at nytænke verden.

Sideløbende med alle disse eksperimenter, som jeg laver på frivillig basis som mit bidrag til samfundet, har jeg i over 20 år arbejdet som ide- og konceptudvikler, konferencier, skribent og foredragsholder. Jeg er også ofte værtinde for årsmøder og arrangerer løsningslaboratorier på minister- og toplederniveau.

Jeg har analyseret og kommenteret tidsånden både i foredrag og artikler, siden jeg som 15-årig vandt en essaykonkurrence om fremtidens Danmark og som 20-årig skrev en bog om kulturelle tendenser for et stort reklamebureau.

Jeg er cand.mag. i retorik, antropologi og kulturstudier. Jeg føler mig både hjemme i København, Ghana, New York, Havana, Nuuk, Liseleje, Beijing, Moskva, Jerusalem og Kerteminde – og færdes hjemmevant blandt madentusiaster, diplomater, energieksperter, it-pionerer, kulturpersonligheder og sociale entreprenører. Og så slapper jeg rigtig godt af, når jeg eksperimenterer i køkkenet eller klipper papirklip.

Og den lidt mere omfattende forklaring…

Alt er forbundet

I den smukke botaniske have, der omgiver The Huntington Library i Los Angeles, står der et helt fantastisk træ- Det er af en helt særlig type, hvor adskillige forgreninger springer ud af den samme stamme og det samme rodnet.

Så snart jeg så det, følte jeg mig ekstremt forbundet med det træ. For det var som om det med hele sin eksistens var et eksempel på det, jeg altid forsøger at forklare, når folk spørger: “Nå, hvad laver du så?”

MYTEN OM DEN RØDE TRÅD
For jeg har aldrig været typen, de støbte efter at følge én rød tråd gennem hele livet. Jeg vil langt hellere se på liv og min karriere som et stort kludetæppe vævet sammen af vidt forskellige livserfaringer, indblik i mange fagområder og kendskab til et utal af metoder og redskaber, som jeg altid mixer og sammensætter på ny.

Når folk først hører om min mange projekter og eksperimenter, er der mange der reagerer ved at sige: “Er du nu igang med noget nyt igen?” Men sådan ser jeg slet ikke selv på det. For det første er alle mine større projekter tæt forbudne. De udspringer - ligesom i det smukke Kombutræ - fra de samme rødder og trækker af det samme grundvand - men for at kunne forstå de enkelte områder i dybden og kunne udvikle koncepterne, så de koncenterer sig om den konkrete udfordring, jeg fokuserer på at løse, lader jeg dem knopskyde og forme deres egne selvstændige stammer, der lever på deres egne præmisser.

På mange måder svarer det til, at forfattere undervejs i deres ouevre kaster sig over forskellige personer, tematikker, tidsaldre som de dykker dybt i i nogle år. Men man genkender for det mest tydeligt forfatterens egen tone og stil gennem alle deres værker.

På samme måde har samtalespillene Genopbyggerne, Samtalesaloner, Samtidens Akademi og Samfundslaboratoriet Borgerlyst hver deres særlige identitet og formål. De er også forskelligt organiseret. Nogle skabt i tæt samarbejde med mine faglige legekammerater, nogle skruet sammen som en forening, andre som små forretninger, de fleste på helt frivillig basis - hvad end jeg synes giver netop dét projekt de bedste betingelser for at blomstre.

Men trods deres forskellighed har de altid det til fælles, at de er skabt i den sammen ånd. Bygger på mine betragtninger, livserfaringer, faibler, kæpheste og hjertebørn.

De er levedygtige hver for sig og gensidigt uafhængige af hinanden. Mange, der følger med i ét projekt, aner ikke, at jeg også står bag de andre. Især fordi nogle af projekterne engang i mellem ligger i dvale, mens noget andet har påkaldt sig min opmærksomhed.

Men for mig rimer det næsten ordret på det, Dy Plambek skriver i sin smukke sang Skybrud:


Alle de mennesker
jeg har elsket
befinder sig stadig
et sted i mig.


Alt det, jeg har lærte, mens jeg udviklede projekterne… Alle de fantastiske mennesker, jeg har samarbejdet med undervejs… Den nye optik jeg undervejs fik på emnet, der gjorde mig i stand til at se flere nuancer og stille bedre spørgsmål… Alt det jeg har skrevet, sagt og skabt undervejs befinder sig stadig et sted i mig.

Her er 6 af de tråde, folk mest kender mig fra - og som konstant fletter sig sammen i alt, hvad jeg gør

Læs, hvorfor kulturanalyse, eksplorative metoder og tidsånden har spillet en rolle i mit virke siden jeg var 15 år.
Kulturanalytiker og metodeudvikler

Læs, hvorfor jeg elsker at være magasinsnedker - og hvordan jeg har brugt erfaringerne fra Magasinet Reflexioner til at udvikle videnstunge kundemagasiner for andre.
Magasinsnedker og mikroforlægger

Få indblik i arbejdet som
Ide- og konceptudvikler

Læs, hvordan min længsel efter at strække ig, danne mig og gøre mig umage endte med at jeg startede mig egen læreanstalt.
Rektor for Samtidens Akademi

Læs, hvordan min livslange fascination af guldalderens saloner skabte grobund for udviklingen af Samtalesaloner, en lang række samtalespil og min tilværelse som
Salonnìere

Læs, hvordan Samfundslaboratoriet Borgerlyst udviklede sig til, at jeg i dag arbejder som
Samfundsdesigner

Et par eksempler på opgaver, hvor de mange tråde har flettet sig sammen

Eksempler på eksplorative analyser

Eksperimenterne med mig selv som forsøgskanin

Voksen nybegynder

Borgerlyst, samtalesaloner, museer, andre verdener end min egen - hvordan føles det - hvornår er jeg engageret

Opskrifter, bøger, artikler - hvornår går jeg kold?


Verdensborgerskabet

Verdensborger med fødderne solidt plantet i kerteminde

Israel, Ghana, Østen
Moskva og Beijing
USA, Grønland
Interskandinavisk

Grandkusinen til fætter-kusine-festerne i mange brancher

Demokrati - Folketinget, ministerier, kommuner.
Folkeoplysning - Højskolerne, Diverse oplysningsforbund, Bibliotekerne
Kunst og kultur - SMK, Enigma, Designmuseum Danmark, Sophienholm Kunsthal, Museet for Samtidskunst
Design - Danmarks Designråd
Mad og fødevarer
Energi og klima

Social innovation - socialøkonomi
Perma, regenerativ på sidelinjen

Sociale spørgsmål - Egmont Rapporten om alvorlig sygdom og sorg, værkstedet til Egmont Rapporten om intensive læringsforløb, Håbefulde Historier for Børn, Unge og Sorg, Drømmesamtaler for Ældresagen

Redaktør og magasinsnedker

Sækkerøv
Retorik Magasinet
Reflexioner
Strømninger
Culturel
POV International
Blogging og SoMe (Tech Pledge)

Udvalgte eksempler på magasiner, undersøgelser og rapporter, jeg har produceret for andre