Hvad man ikke har i hovedet, må man have i benene, siger man. Det bliver betragtet som spild af tid at gå som katten om den varme grød og spild af energi at gå over åen efter vand. Og hvis man gerne vil være effektiv, skal man finde genveje fremfor omveje. Blive målrettet på sporet, fremfor at lade sig lokke på afveje af svinkeærinder.
Men det er som om disse gamle ‘sandheder’ i stadigt stigende grad virker modsat hensigten. På kort sigt får de os måske nok op i tempo, og hvis vi måler på mængden af post-it's, strategipapirer, brug-og-smid-væk-produkter, vi på kort tid har produceret, ser vi på afstand måske nok utroligt effektive ud. Men målt på kvaliteten og den faktiske værdi af det, vi producerer, bliver vi stadigt mindre effektive.
De gamle ordsprog er undfanget i en tid, hvor meget af arbejdslivet bestod af hårdt fysisk arbejde og man også sparede på kosten, når man sparede på energien. Dengang var det et væsentligt konkurrenceparameter at undgå unødig ekstra energiudladning – og dem, der havde mere i hovedet end de andre, var dem, der nåede længst.
I 2021 spurgte Barbara Læssøe Stephensen fra Sophienholm Kunsthal, om Jan Rasmussen og jeg ville udvikle et sæt samtalekort til en udstilling om at GÅ, hun var ved at kuratere med udgangspunkt i denne skønne tekst:
”At trave, traske, spadsere, promenere, marchere, hike, flanere! Hvordan har kunsten og kulturen iscene- og italesat det elementært menneskelige at bevæge sig på to ben? Sophienholm Kunsthal vil med udstillingen udfolde de mange betydninger, der knytter sig til fænomenet at GÅ. Fra at være et grundvilkår til livets opretholdelse, et trælst transportmiddel, til en markør af frihed og overskud. Fra romantikkens vandringer til de marcherende masser. Fra træsko til laksko, fra by-promenade til bjerg-hiking til corona-gåtur.”
Vores bidrag til udstillingen blev det lille sæt vandrevenlige-samtalekort ‘Inspiration til Fodgang’, som man kan have med i lommen hvorsomhelst man vandrer; et udforskningskort, der stedsspecifikt zoomede ind på Sophienholms smukke park og en samtalesalon, hvor gæsterne blev sendt rundt i parken for at udforske samtalekortene sammen med andre gæster, de ikke kendte på forhånd. Stærkt inspireret af mine skattejagter.
Det projekt kan du få et lille indtryk af her: